Τα «μυστικά» των φρεσκοκατεψυγμένων ψαριών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια και γιατί να τα προτιμήσουμε, μάς εξηγεί η εταιρεία Kallimanis...

Τα αληθινά φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά συγκαταλέγονται στην κατηγορία των φυσικών προϊόντων. Ως «φυσικά» προϊόντα αποκαλούνται οι τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σε αντίθεση με τα «κατασκευασμένα» ή «βιομηχανοποιημένα» προϊόντα που θεωρούνται οι κονσέρβες, οι σκόνες και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν χημικά, συντηρητικά, χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, κλπ.

Ποια είναι όμως τα αληθινά φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά; Είναι αυτά τα οποία μετά την εξαλίευση τους καθαρίζονται και καταψύχονται ατόφια (π.χ. από τον βακαλάο και το κοκκινόψαρο αφαιρούνται το κεφάλι και το περιεχόμενο της κοιλιακής χώρας). Η κατάψυξή τους γίνεται ταχέως σε περιβάλλον βαθιάς κατάψυξης στους -40°/-50°C, όπου το αλίευμα διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά του έως ότου καταναλωθεί εντός 18 μηνών (πολλές φορές, έως και δύο χρόνια) από την ημερομηνία αλίευσής του.

Τα πλοία στα οποία πραγματοποιούνται οι παραπάνω διαδικασίες είναι στην πραγματικότητα κινητές μονάδες επεξεργασίας, καθώς τα αλιεύματα μπαίνουν στην ουσία σε γραμμές παραγωγής τόσο για την επεξεργασία τους όσο και για την συσκευασία τους με συγκεκριμένο τρόπο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται frozen on board (FOB), δηλαδή κατάψυξη εν πλω. Υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις που τα αλιεύματα απλά συντηρούνται στα πλοία για μερικές ημέρες σε πάγο και η διαδικασία καθαρισμού και κατάψυξής τους γίνεται στην στεριά. Αυτά τα αλιεύματα λέγονται frozen on land (FOL), δηλαδή κατάψυξη στη στεριά και η ποιότητα τους είναι υποδεέστερη των frozen on board. Όπως γίνεται αντιληπτό η κατάψυξη πάνω στο πλοίο αποτελεί στην ουσία την εγγύηση ποιότητας των κατεψυγμένων αλιευμάτων και, παράλληλα, αποτελεί και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κατηγορίας σε σχέση με τα νωπά αλιεύματα που μπορεί να αγοραστούν από ένα τυπικό ψαράδικο έχοντας παραμείνει στη συντήρηση για περισσότερες από δύο ημέρες.

Αυτό όμως που μένει πραγματικά αναλλοίωτο από το χρόνο είναι το ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι μια πηγή εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο. Με σεβασμό στο περιβάλλον και λίγη προσοχή στις επιλογές μας, θα εξακολουθούν να είναι.

Περισσότερα στο kallimanis.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ