Τα λάθη στη διατροφή των παιδιών μας

"Φάε παιδί μου όλο το φαγητό σου, για να μεγαλώσεις σωστά" είναι μόνο ένα δείγμα από φράσεις που ακούσαμε ως παιδιά σχετικά με το φαγητό και τώρα τις χρησιμοποιούμε οι ίδιοι ως γονείς. Πόση αλήθεια κρύβουν όμως και και τι πρέπει να αποφεύγεται στο φαγητό;

της Τζένης Ηλιάδου, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.

Λάθη σχετικά με τη διατροφή τους:

• Μετά την ηλικία των 3 ετών μπορείτε να δίνετε στο παιδί σας γαλακτοκομικά προϊόντα με λιγότερα λιπαρά. Τα προϊόντα αυτά είναι εξίσου υψηλά σε ασβέστιο, συστατικό απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των οστών. Φροντίστε τα λιπαρά στη διατροφή των παιδιών σας να είναι καλής ποιότητας, όπως από ελαιόλαδο, από λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωσή τους.

• Τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και λίπος δίνουν επιπλέον ενέργεια, αλλά είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρές ποσότητες και σε καμία περίπτωση να μην αντικαθιστούν τα κυρίως γεύματα.

• Επιλέξτε ένα υγιή τρόπο μαγειρέματος. Αποφύγετε το τηγάνισμα, προτιμήστε το μαγείρεμα στο φούρνο, στον ατμό. Προσθέστε λίγη μαργαρίνη ή ελαιόλαδο στο μαγείρεμα.

• Ενθαρρύνετε την κατανάλωση νερού και γάλακτος. Περιορίστε την κατανάλωση χυμών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε οξέα, τα οποία με τη σειρά τους, καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Συνδυάστε πάντα τους χυμούς με γεύματα ή σνακς.

• Η ποσότητα των υγρών, που πρέπει να καταναλώνουν, διαφέρει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αφενός, από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αφετέρου από τα επίπεδα ενέργειας που δαπανούν και, τέλος από την ακολουθούμενη διατροφή. Προσφέρετε στο παιδί σας κάποιο ρόφημα, μαζί με το γεύμα, και ενδιάμεσα των γευμάτων. Ενθαρρύνετε την κατανάλωση περισσότερων υγρών, κατά τις ζεστές περιόδους, εξασφαλίζοντας τη σωστή ενυδάτωσή τους.

• Δε χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι στο μαγείρεμα για τα παιδιά. Χρησιμοποιήστε περισσότερα μπαχαρικά.

Περισσότερα στο jiotis.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ