ΛΕΜΕ STOP ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ

Aπολύµανση + προστασία KLINEX

Η γρίπη και πώς θα αντισταθούµε!

Για µία ακόµη χρονιά η γρίπη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς ειδικά στη χώρα µας µοιάζει να εµφανίζει µεγάλη έξαρση. Αιτίες, όπως λένε οι ειδικοί, είναι αφενός οι κλιµατολογικές συνθήκες που ευνοούν τη µετάδοσή της, και αφετέρου η ίδια η φύση του ιού Η1Ν1 που ευνοεί την εύκολη µετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αλυσίδα µετάδοσης

Ο συνήθης µηχανισµός µε τον οποίο µεταδίδονται ιοί όπως αυτός της γρίπης είναι η διασπορά µε σταγονίδια.

Όταν ένα άτοµο µε γρίπη βήχει, φτερνίζεται ή µιλάει, σταγονίδια που περιέχουν τον ιό διασπείρονται µε ορµή στον αέρα και σε αρκετή απόσταση (1 έως και 2 µέτρα).

Στη συνέχεια ο ιός µπορεί να µεταδοθεί σε έναν υγιή άνθρωπο µε άµεσο ή έµµεσο τρόπο.

Άµεση µετάδοση

Τα σταγονίδια µε τον ιό µπορούν να εισέλθουν στον οργανισµό ενός υγιούς ατόµου από τη µύτη, το στόµα ή τα µάτια του.

Έµµεση µετάδοση

Σταγονίδια µε τον ιό µπορεί να επικαθίσουν σε µια επιφάνεια (π.χ. στο τραπέζι, στο ακουστικό του τηλεφώνου ή στον διακόπτη του ηλεκτρικού) και από εκεί να µεταφερθούν στα χέρια του επόµενου ανθρώπου που θα πιάσει αυτή την επιφάνεια.

Η επαφή των χεριών µε τη µύτη, το στόµα ή τα µάτια µπορεί να µεταφέρει τη µόλυνση στο ανώτερο αναπνευστικό σύστηµα και ο άνθρωπος να νοσήσει.

Τα χέρια και οι επιφάνειες µε τις οποίες έρχονται σε επαφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλυσίδα  µετάδοσης του ιού.

Ο πιο συχνός δρόµος µετάδοσης των µικροβίων µοιάζει µε αλυσίδα.

Για να σπάσουµε την αλυσίδα µετάδοσης του ιού της γρίπης από άνθρωπο σε άνθρωπο, πλένουµε τα χέρια µας συχνά και απολυµαίνουµε κοινόχρηστες επιφάνειες καθώς και τις επιφάνειες και αντικείµενα που έρχονται σε επαφή µε αρρώστους.

 

Σπάστε την αλυσίδα µετάδοσης µικροβίων

 • Αποφύγετε την επαφή µε άτοµα που νοσούν, ή κρατήστε κάποια απόσταση.
 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας µε νερό και σαπούνι όταν επιστρέφετε σπίτι από πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους (µετρό, λεωφορείο, σχολείο, τόπο εργασίας, σούπερ µάρκετ κ.λπ.). Εναλλακτικά χρησιµοποιήστε ειδικά απολυµαντικά υγρά µαντιλάκια.
 • Αν έχετε έρθει σε επαφή µε άτοµο που νοσεί από τη γρίπη, αφού πλύνετε τα χέρια σας, καλό είναι να αλλάξετε και ρούχα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ KLINEX  

Ο Η1Ν1 µπορεί να επιβιώσει έως και 48 ώρες σε σκληρές επιφάνειες. Γι’ αυτό η απολύµανση των επιφανειών συµβάλλει στο σπάσιµο της αλυσίδας µετάδοσης του ιού, κάτι για το οποίο ο απλός καθαρισµός ίσως να µην είναι αρκετός.

Τα τελευταία 60 χρόνια η KLINEX είναι γνωστή για το υποχλωριώδες νάτριο που είναι ίσως και η πιο αποτελεσµατική απολυµαντική ουσία για οικιακή χρήση. Στα χρόνια η µάρκα εξελίσσεται και εµπλουτίζει την γκάµα της µε προϊόντα κατάλληλα να καλύψουν τις ανάγκες κάθε επιφάνειας του σπιτιού.

Έτσι η KLINEX παρέχει τη σιγουριά της αποτελεσµατικής απολύµανσης που σας ταιριάζει, κάθε µέρα. Τα προϊόντα KLINEX είναι σύµµαχός σας στην απολύµανση µικρών και µεγάλων επιφανειών από βακτήρια και τον ιό της γρίπης τύπου Α.

Προφυλάξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας από επιµόλυνση

 • Αν νοσήσετε, µείνετε σπίτι και επιστρέψτε στις καθηµερινές σας δραστηριότητες (εργασία - σχολείο) αφού περάσουν 24 ώρες που θα είστε απύρετοι χωρίς τη βοήθεια αντιπυρετικών.
 • Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, καλύψτε το στόµα και τη µύτη σας µε χαρτοµάντιλο. Στη συνέχεια πετάξτε το χαρτοµάντιλο στα σκουπίδια και πλύνετε τα χέρια σας. Αν δεν έχετε πρόχειρο χαρτοµάντιλο, βήξτε ή φτερνιστείτε στο εσωτερικό του αγκώνα σας, όχι στις παλάµες.
 • Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας πριν και µετά την επαφή µε αντικείµενα και επιφάνειες του σπιτιού, όπως διακόπτες, πόµολα, τηλεχειριστήρια κ.λπ.
 • Αποφεύγετε να ακουµπάτε µε τα χέρια το στόµα, τη µύτη και τα µάτια σας.
 • Αν συγκατοικείτε µε άτοµα υψηλού κινδύνου –έγκυες, ηλικιωµένους, µικρά παιδιά–, προτιµήστε να φοράτε µια ειδική µάσκα για να µην τους κολλήσετε.

Καθαρίστε και απολυµάνετε τον χώρο σας

 • Πάντα καθαρίζουµε καλά τις επιφάνειες πριν τις απολυµάνουµε.
 • Όταν καθαρίζετε και απολυµαίνετε δωµάτια αρρώστων, φορέστε µάσκα.
 • Απολυµάνετε κάθε επιφάνεια ή αντικείµενο στον χώρο σας, όπως τραπέζια, διακόπτες, πόµολα, τηλέφωνο, τηλεχειριστήριο, πληκτρολόγιο.
 • Μην ξεχνάτε να απολυµαίνετε τα πλαστικά παιχνίδια των παιδιών.
 • Βάλτε ξεχωριστές πετσέτες για τους αρρώστους.
 • Μπάνιο και κουζίνα ειδικά χρειάζονται καθηµερινή απολύµανση.
 • Αερίζετε καλά όλους τους χώρους του σπιτιού.
 • Πιάτα, σκεύη κουζίνας κ.λπ. µπορούν να πλένονται µαζί στο πλυντήριο, αλλά καθένας πρέπει να χρησιµοποιεί αποκλειστικά τα δικά του.
 • Μην ξεχάσετε να απολυµάνετε και το εσωτερικό των αυτοκινήτων που χρησιµοποιεί ο/η άρρωστος/η.

Tip: Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης που αναγράφουν τα απολυµαντικά προϊόντα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ